back_to_top

Net Metering βάλτε τον Ήλιο στην πρίζα!

priza ilios

Net Metering βάλτε τον Ήλιο στην πρίζα!

ELITH ΑΠΕ Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Tι είναι η τεχνική Net Metering; Πότε και που δημιουργήθηκε;

Το Net metering προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής . Η ιδέα υλοποίησης της τεχνικής αυτής γεννήθηκε το 1983 στην Μινεσότα , για να καλύψει την ανάγκη που είχαν  οι μικροί παραγωγοί ενεργείας  να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οπότε αυτοί το θελήσουν, με απλό τρόπο δίχως την χρήση πολύπλοκων συστημάτων.

Στην Ελλάδα ακούμε όλο και περισσότερο τον όρο Net Μetering από την χρονική στιγμή που μειώθηκαν οι επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στην στήριξη ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η πτώση αυτή δικαιολογημένα προήλθε κυρίως, από την μείωση της τιμής πώλησης KWH και την αύξηση της φορολογίας των παραγωγών ΑΠΕ. Η κρίση και στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, δεν άργησε να έρθει γι’αυτό προωθείται με γοργούς ρυθμούς η λύση που ακούγεται στο όνομα Net Metering.

Πώς εφαρμόζεται  και ποιες είναι οι προτάσεις για την αφομοίωση από την ελληνική αγορά;

Το Net Μetering στην ουσία μια νέα πολιτική αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που υπόσχεται να μειώσει τις δαπάνες ενέργειας σε όσους είναι πρόθυμοι να  επενδύσουν σε αυτό το σχέδιο, γιατί απλά θα καταναλώνουμε την ενέργεια που παράγουμε. Αυτή την στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να επιτραπεί στους υφισταμένους ή νέους παραγωγούς ΑΠΕ να συμψηφίζουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν με αυτήν που έχουν καταναλώσει σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (ευελπιστούμε η περίοδος να είναι 12 μήνες, έτσι ώστε να συλλέγουμε ενέργεια τις μεγάλες ηλιόλουστες μέρες και να τις καταναλώνουμε τον χειμώνα που θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση). Εάν η ενέργεια που παράγουν είναι περισσότερη από αυτή που καταναλώνουν σε ετήσια βάση, τότε θα πιστώνονται την περίσσεια ενέργεια. Στην αντίθετη περίπτωση ως καταναλωτές θα χρεώνονται τις KWH που έχουν καταναλώσει.

ΑΠΕ ELITH

Παράλληλα είναι σημαντικό να τονίσουμε πως , η εφαρμογή του Net Μetering θα δώσει την δυνατότητα στον καταναλωτή να αυξήσει την κατανάλωσή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου, να καλύψει και άλλες ανάγκες του, όπως την ανάγκη θέρμανσης. Για φανταστείτε να μπορούσατε να αντικαταστήσετε τον παλιό σας λέβητα πετρελαίου με ένα σύστημα υπέρυθρης θέρμανσης χαμηλής κατανάλωσης με το οποίο θα εξασφαλίσετε τη θέρμανση της κατοικίας σας. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανά KHW μειώνεται δραματικά, και με τον τρόπο αυτό  μπορούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Ένα ενεργειακό σύστημα από ΑΠΕ υπό την φιλοσοφία του Net Μetering  μπορεί να εξυγιάνει και να βοηθήσει οικονομικά όλους μας να ζήσουμε καλύτερα.

Το Net Metering μπορεί να εφαρμοστεί παντού σε μεγάλες κατοικίες, διαμερίσματα, κτίρια γραφείων, εμπορικά, βιοτεχνικά και βιομηχανικά κτίρια. Μπορούν όλοι να επενδύσουν σε ένα ενεργειακό σύστημα το οποίο θα μειώνει κατά πολύ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Η οικονομία κλίμακος και το φορολογικό πλαίσιο (όπως η ανάκτηση του ΦΠΑ και η λογιστικές αποσβέσεις) καθιστούν αυτές τις επενδύσεις ακόμα πιο ελκυστικές καθώς ο χρόνος απόσβεσης τους μειώνεται ακόμα περισσότερο.

netmetering

Σήμερα στις ΗΠΑ 43 πολιτείες εφαρμόζουν με επιτυχία αυτή την τεχνική. Το  Net Metering αποτελεί στην ουσία μια πολιτική που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας, με απώτερο σκοπό την αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στον ενεργειακό χάρτη. Στην ΕΕ η Δανία πρώτη εγκατέστησε δίκτυο μέτρησης για ιδιόκτητες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στα μέσα του 1998, και από τότε το ποσοστό των ΑΠΕ έχει αυξηθεί δραματικά, σχεδόν το 40% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Στην Ιταλία προσφέρουν ένα πολύ ελκυστικό πρόγραμμα στήριξης της τεχνικής Net Metering, ενώ στην Γαλλία , το Βέλγιο, την Ολλανδία την Γερμανία και την Ισπανία αναπτύσσουν την πολιτική αυτή με σταθερότητα τα τελευταία χρόνια. Η υλοποίηση του Net Metering διαφέρει ανάλογα με το νομικό πλαίσιο της χώρας που εφαρμόζεται, οι διαφορές που παρατηρούνται είναι στον τρόπο που υπολογίζουν την τιμή της παραγόμενης KWH και στην περίοδο συμψηφισμού.

Μια ιδέα πολλά υποσχόμενη για να απεμπλακούμε μια για πάντα από τα δεσμά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καταναλώνοντας την ενέργεια που εμείς παράγουμε με την βοήθεια του Ήλιου και του ανέμου.

Πηγές για επιπλέον ενημέρωση:
Wikipedia : Αναφορά στο Net Metering
National Geographic : Time to Break Free of Net Metering
Ενεργειακός συμψηφισμός στα οικιακά φωτοβολταϊκά
Wikipedia : 100% renewable energy

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

espa-covid
espa-covid
espa-covid