Η αίσθηση της θερμοκρασίας από τον άνθρωπο
“Μια κρύο , μια ζέστη. Έξω κρύο, μέσα ζέστη. Μεταβολή της θερμοκρασίας ,έξω ζέστη, μέσα κρύο. Να βάλω καμιά ζακέτα; Τι να κάνω για να αισθανθώ άνετα;”…..
…..ο ανθρώπινος οργανισμός, όπως και πολλά θηλαστικά και άλλα ζώα, έχουν εσωτερικούς μηχανισμούς διατήρησης μιας σταθερής θερμοκρασίας. Ωστόσο, κάθε οργανισμός επηρεάζεται άμεσα από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος του. Πολλές έρευνες, αλλά και η προσωπική μας εμπειρία, μας δείχνουν ότι η θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υγρασία, την ταχύτητα του αέρα, την ηλιοφάνεια ή την σκίαση είναι παράγοντες που διαφοροποιούν την αίσθηση της περιβάλλουσας θερμοκρασίας. Ο άνθρωπος έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα όσο αναφορά την θερμοκρασία. Παρ’ όλα αυτά, οι ακραίες θερμοκρασίες- είτε χαμηλές είτε υψηλές- είναι άκρως επικίνδυνες, που μπορούν να αποβούν μέχρι και θανατηφόρες. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που επιβιώνουν σε τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες όπως οι Ίνουιτ της Αλάσκα ή οι Αβορίγινες της Αυστραλίας . Σε αυτές τις ομάδες, ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί σε τέτοιο βαθμό και έχει αλλάξει βασικές λειτουργίες του, ώστε να μπορεί να διατηρεί σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία των οργάνων.
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως η αντίληψη της θερμοκρασίας πέρα από τις συνθήκες του περιβάλλοντος εξαρτάται και από προσωπικούς παράγοντες. Η ηλικία, το φύλο, η σωματική διάπλαση και το βάρος παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο. Όπως εύκολα διαπιστώνεται, η ικανότητα αίσθησης της θερμοκρασίας στον άνθρωπο δεν είναι ακριβώς η πιο ανεπτυγμένη αίσθηση. Πολλές φορές τυχαίνει να αγγίζουμε δυο αντικείμενα διαφορετικού υλικού με την ίδια θερμοκρασία και να νιώθουμε ότι έχουν διαφορετική. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια υλικά είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, ενώ κάποια άλλα όχι.
Γενικά, οι ακραίες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τις ικανότητες του ανθρώπου. Τόσο η αντίληψη όσο και η απόδοση επηρεάζονται από την θερμοκρασία. Αρκεί να θυμηθείτε κάποιες πολύ θερμές μέρες του καλοκαιριού όπου η ζέστη και η υγρασία μας κάνουν να νιώθουμε δυσκίνητοι και περιορισμένοι. Ή μια κρύα μέρα του χειμώνα, όταν το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι πως θα ζεσταθεί.
Για να καταλήξουμε, η διατήρηση μιας σχετικής θερμοκρασίας και υγρασίας ενισχύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και την καλή ψυχική διάθεση. Θα πρέπει όσο το δυνατό να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος με διάφορους τρόπους όπως κατάλληλη ένδυση και διατροφή, φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Ρυθμίστε την “θερμοκρασία” σας αναλόγως!
Πηγές για επιπλέον ενημέρωση:
Η ελλιπής αντίληψη θερμοκρασίας από τον ανθρώπου
Συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας
Υπέρυθρη θέρμανση υπό τον όρο της θερμικής άνεσης
Sorry, the comment form is closed at this time.